BERAT BADAN BERLEBIHAN??

#OBESITI

Secara amnya, obesiti merupakan pengumpulan lemak berlebihan yang menimbun di dalam badan seseorang. Obesiti kini dianggap sebagai satu penyakit dan terjadi apabila tisu-tisu lemak menjadi keterlaluan. Lebih teruk lagi, obesiti boleh mengganggu dan mencederakan organ-organ badan dan seterusnya akan menyebabkan masalah kesihatan yang serius. Selain daripada mengehadkan kegiatan fizikal dan sosial, jangka hayat penghidapnya juga semakin pendek.

#Siapakah yang tergolong dalam obesiti?
  • Mempunyai berat badan sekurang-kurangnya dua kali lebih berat berbanding ukuran ideal;
  • Mempunyai berat badan sekurang-kurangnya 45 kilogram melebihi berat badan sepatutnya;
  • Indeks Jisim Badan (BMI) melebihi 40 atau 35 (sila lihat di bawah untuk bagaimana mengira BMI);
  • Mengalami beberapa penyakit seperti tekanan darah tinggi atau diabetes (kencing manis); dan
  • Gagal mengekalkan berat badan yang sihat dalam jangka panjang sekalipun mengikut diet yang disarankan oleh pakar-pakar pemakanan.

#Risiko kesihatan
Sekiranya berat badan anda bertambah, pelbagai keadaan serta masalah boleh berlaku, antaranya ialah: 


#Apakah berat badan sepatutnya?
Manusia dilahirkan dengan saiz, tinggi, dan bentuk badan yang berbeza. Sebab itu, tidak semua orang mempunyai ketinggian, bentuk, dan berat badan yang sama. Berat badan sepatutnya dikategorikan sebagai sederhana, iaitu tidak gemuk dan tidak pula kurus. Jika anda hendakkan berat badan sebegini, anda perlu menjauhi makanan yang mengandungi banyak lemak dan kalori. Tetapi, jangan berlapar sehingga badan berubah menjadi kurus. Makanlah dengan cukup. Oleh itu, banyakkan makan makanan berkhasiat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran kerana badan anda amat memerlukan makanan tersebut.

 
#CARA ALTERNATIF
Mengambil suplemen untuk pengawalan berat badan bagi membakar lemak yang berlebihan, membuang segala sisa toksik dan lemak dalam badan seterusnya membina semula otot agar badan tidak menggeleber. Di Shaklee, tugas ini disandang oleh Lecithin/ Omega Guard, Alfalfa/ Herblax, ESP/ Cinch. Kesemuanya bergantung kepada faktor kondisi tubuh anda dan juga bajet anda. Boleh hubungi saya untuk pesanan dan maklumat lanjut dengan cara SMS / WhatsApp kepada talian 0139080524.

 

Saya, Pengedar sah Shaklee.
Rosmeira Mohamad @ Ali
Shaklee Independent Distributor [ID No : 866786]
Contact No | WhatsApp : 013 908 0524
Laman web: vitaminssecrets.blogspot.com
FB Page : Health N Beauty EShoppe

No comments:

Post a Comment